Статус на документ

от СтартИнвойс
Направо към: навигация, търсене

<<< Назад към Спомагателни дейности


За улеснение СтартИнвойс показва в екрана въведени документи икони определящи какво се е случвало до момента с документа - неговият текущ статус. Статуса на документа може да бъде: отпечатан, изпратен като PDF атачнат файл, изпратен като известие и получен от получателя. Следните икони показват тези статуси:

документи->въведени документи


Изпращане по електронна поща

Когато даден документ трябва бъде изпратен по електронна поща ние съветваме всички клиенти да ползват изпращането като известие (уведомление) защото това е единствения начин, при който се получава потвърждение, че документа е приет от получателя, като получателя въвежда имената си. Така се изпълнява изискването на чл. 114 от Закона за ДДС, а именно "...Издадените фактури могат да бъдат изпращани на хартиен носител или по електронен път. Получените по електронен път фактури се приемат, когато получателят е потвърдил получаването им, при условие че са гарантирани автентичността на произхода и ненарушеността на съдържанието...". Изпратените с уведомление документи се визуализират със затворен плик ако не е потвърдено тяхното получаване и с отворен плик, ако документ е получен. Когато документа е получен при посочване с мишката се показва подсказка описваща лицето и датата и часа на последното получаване на документа (един документ може да бъде получен произволен брой пъти от получателя, ако си пази писмото с връзката към документа).


Поставяне на връзка към документа в собствени писма и документи

Когато е необходимо даден документ да бъде предоставен в потребителски документ може да бъде използвана иконата хиперлинк за "сваляне" на документа. Тази икона дава връзка към конкретния документ, така че посредством нея да потребителя, който я ползва да отиде на страницата за получаване на документа. Най-често това се ползва когато трябва да се изпратят няколко документ в едно електронно писмо - в този случай потребителя трябва да копира линка предоставен от СтартИнвойс и да го пейства в писмото, което пише към клиента си.


Внимание: при изпращане на уведомление или ползване на линк предоставен от СтартИнвойс трябва да се има предвид, че линка ще спре да бъде валиден ако документа бъде коригиран, т.е. ако бъде изпратено уведомление, след което бъдат нанесени корекции в документа, то изпратената връзка вече няма да е валидна и на получателя ще бъде визуализирано съобщение, че документа е редактиран или анулиран след изпращането му при опит за достъп до документа. След редакция трябва да бъде изпратено отново уведомление, в което вече ще присъства нова връзка.